Ensimmäinen viikko Galwayssa takana

Tästä eteenpäin kirjoitamme blogitekstejä vuorotellen noin kerran viikossa.

Tämä tekstiosuus käsittelee ensimmäisen viikon päiviä torstaista lauantaihin. Torstaina ja perjantainna saimme ensi kosketuksen Galwayn yliopistoon. Loppuviikon aikana tutuistuimme myös Galwayn kaupunkimuseoon, erääseen kalaravintolaan sekä hoidimme itsellemme Prepaid-liittymät.

Varhain torstaiaamuna asunnossamme vallitsi jännittynyt tunnelma, kun odotin aamupalapöydässä Venlan ja tanskalaisen kämppiksemme Sisselen kanssa yliopistolle lähtöä. Aamupalat syötyämme 2,5 kilometrin matka yliopistolle taittui hieman alle puolessa tunnissa, vaikka kävelymatkalla seuraamme liittyikin joukko eksyksissä olleita amerikkalaisia vaihto-opiskelijoita. Yliopiston Bailey Allen -halliin löydettyämme kaikki vaihto-opiskelijat toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi. Yllätyin siitä miten paljon meitä olikaan kaikenkaikkiaan. Yllätyin myös siitä, että Erasmus-opiskelijat olivat selvä vähemmistö suuressa vaihto-opiskelijoiden muodostamassa väkijoukossa. Meitä eurooppalaisista maista tulleita opiskelijoita oli vain 50, kun muita vaihto-opiskelijoita oli 250. Havaitsimme myös nopeasti, että minä ja Venla olimme ainoat Suomesta tulleet ja Sissel oli ainoa tanskalainen vaihto-opiskelija. Selkeästi eniten eurooppalaisia vaihto-opiskelijoita oli tullut Ranskasta. Torstaipäivän sää näytti meille toisen puolen Galwayn talvesta, sillä koko päivän satoi vettä ja oli synkkää sekä pilvisyydestä että paksusta sumusta johtuen.

Vettä sataa ja kaikkia harmittaa...
Torstai kului nopeasti Bailey Allen -hallissa kun meille kerrottiin Galwayn yliopiston historiasta, yliopiston yleisistä käytänteistä ja turvallisuuskysymyksistä. Meitä myös neuvottiin opiskelijatunnusten aktivoinnissa ja meille jaettiin opiskelijakortit. Olimme kuulleet aiemmilta Jyväskylästä Galwayssa vaihdossa olleilta opiskelijoilta, että opiskelijaruokaravintoloita on harvemmassa kuin Jyväskylässä ja niiden hinnat ovat korkeat verrattuna Kelan tukemiin aterioihin Jyväskylän oppilaitoksissa. Osasimme varautua ja otimme omat eväät mukaan yliopistolle. Löysimme myös rauhallisen paikan evästämiselle. Kävin tarkastamassa yhdessä Galwayn yliopiston ruokalassa ruokatarjontaa ja hintatasoa. 4,9-6,9 eurolla näyttäisi saavan jonkinlaisen aterian, jos omia eiväitä ei joku päivä jaksa tehdä tai unohtaa ne asunnon jääkaappiin.

Perjantaiaamuna yliopistolle lähtö ei enää jännittänyt niin paljon kuin torstaiaamuna. Perjantaina orientaatio-ohjelma keskittyi Bailey Allen -hallissa tiedekuntien eri oppiaineiden ja niiden käsittämien kurssien esittelyyn. Jokainen tiedekunta tai tarkemmin oppiaine sai aikaa noin 30 minuuttia esittellä itsensä ja kevätlukukaudella tarjolla olevat kurssinsa. Kallisarvoisen tärkeää tietoa oli saada selville, minä päivinä ja missä rakennuksissa kiinnostuksen kohteinamme olevat kurssit järjestettäisiin seuraavan viikon maanantaista alkaen. Minua itseä harmitti kovasti, että Galwayn yliopiston tiedekuntien oppiaineiden sivuilta ei löytynyt ennen perjantaita tietoa kurssien aikatauluista, koska olisin halunnut nähdä mahdolliset luentojen päällekäisyydet kurssien välillä jo hyvissä ajoin. Perjantaina osallistuimme myös kampuskierrokseen, jonka piti meille eräs ''insinööriopiskelija''. Kampuskierroksen jälkeen ainakin itsellä on paljon varmenpi olo liikkua niin yliopiston rakennuksien välillä kuin niiden sisällä. Lisäksi Galwayn yliopistolla on älypuhelinsovellus, jossa näkyvät rakennukset sekä osa luentosaleista. Tämä helpottaa mahdollisesti oikeisiin luentosaleihin löytämistä ensi viikon maanantaina.

Kampuskierroksen jälkeen kävimme Venlan ja Sisselen kanssa asunnollamme syömässä ennen illalla yliopiston Bailey Allen -hallissa järjestettyä elokuvailtaa. Asunnollamme tuli käymään myös eräs chileläinen tyttö, joka etsi asuntoa. Tässä vaiheessa kerrattakoon, että meillä on edelleen tyhjillään yksi asuntomme kolmesta makuuhuoneesta ja se olisi vuokraemännän toiveen mukaan saatava asutettua piakkoin. Chileläinen kulttuuri ja suhtautuminen elämään poikkesi ennakko-odotuksiemme mukaan voimakkaasti skandinaavisesta. Tämä näkyi hyvin siinä, että chileläinen tyttö ei ollut huolissaan asunnon saamisesta, eikä oikein vaikuttanut noudattavan aikamääreitä :D. Lähdin sitten asunnoltamme Venlan, Sisselen ja chileläisen tytön kanssa katsomaan elokuvaa tai oikeastaan muutamaa irlantilaista lyhytelokuvaa ja yhtä kokonaista elokuvaa, The Guard. Elokuva oli kuvattu Galwayn lähimaisemissa ja siinä puhuttiin voimakkaasti englantia irlantilisella aksentilla. Minulle tämä oli erittäin vaikeaa seurata, enkä ymmärtänyt elokuvan puheosuuksista kuin puolet :D. Hauskaa oli se, että saimme käydä tilaamassa Bailey Allen -hallin alakerran ravintolan baarista oluita luentosaliin, jossa elokuvia katseltiin.

Lauantaina lähdin varhain aamulla Lidliin, koska olin nähnyt ilmotuksen lauantain supertarjouksesta, Extra virgin oliiviöljy 750 ml 1,6 euroa. Pakkohan sitä oli lähteä aikaisin aamusta ostamaan kolme pulloa oliiviöljyä, kun kerran halvalla sai. Suomessa vastaava pullo olisi maksanut 3,9-4,5 euroa kappaleelta. Hauskaa oli havaita, että irlantilaiset jonottivat kauppaan samalla tavalla kuin Suomessa, mikäli kyseessä on hyvä tarjous. Eräät rouvat ostivat ostoskärryllisen oliiviöljyä, kun itse tyydyin kolmeen pulloon. Ne varmaan riittävät ruuanvalmistukseemme koko vaihdon ajan. Lauantain kauppareissuni jälkeen, lähdin Venlan ja Sisselen kanssa avaamaan irlantilaista Prepaid-liittymää Three-yhtiöön. Sopimusten solmiminen sujui hyvin ja Prepaidista näyttäisi joutuvan maksamaan täällä 10-20 e/kk käytön määrästä riippuen. Kun puhelinliittymät oli hoidettu, vierailimme Galwayn kaupunkimuseossa ja kävimme syömässä Fish and Chips -kalaravintola McDonaghissa. Lauantai-ilta meni sitten kurssivalintojen kanssa tuskaillessa ainakin minulla, koska kolme valitsemastani neljästä kurssista menevät luentojen osalta päällekkäin joka maanantai :(. Täällä opiskelijoiden läsnäoloa luennoilla edellytetään vahvemmin kuin Jyväskylässä. Toivottavasti kurssiasiat selkeytyvät kurssien alettua maanantaina tai kurssien pitäjien vastatessa heille lähettämiini sähköpostiviesteihin. Lauantai-iltana etsimme myös Galwayn vaihto-opiskelijoille sosiaalisessa mediassa luodulta sivustolta potentiaalista huonekaveria vaapaanaolevaan huoneeseemme, sillä chileläinen tyttö ei sitä ainakaan heti ollut ottamassa itselleen.

Venlan kanssa Galwayn kaupunkimuseossa.

Venla ja Sissel poistumassa kalaravintolasta.
Loppuviikon kuulumisista kirjoitti Janne.

Leave a Reply