Ennen vaihtoa

Tämä blogiteksti käsittelee Erasmus-vaihdon hakuprosessia sekä käytännön järjestelyja ennen vaihtoa. Vaihtokohteemme oli siis Irlannin kaupunki nimeltä Galway ja Galwayn yliopisto.

Enjoy. :P

Hakuprosessimme alkoi siitä kun päätin (Venla), että haluan lähteä vaihtoon. Kun hakuaika alkoi, päädyin pohdinnoissani Galwayn kaupunkiin. Halusin opiskelemaan maahan, jonka pääasiallinen puhekieli on englanti. Iso-Britanniassa olen asunnut ennenkin, joten päätin kokeilla jotain uutta. Tässä vaiheessa Janne ei vielä ollut lähdössä vaihtoon tai edes ajatellut vaihtoon lähtöä kunnolla. Myöhemmin huomasimme että täydennyshaussa oli vielä vapaita paikkoja. Vitsailin Jannelle, että "Hae sinäkin! :DD". No niinhän siinä sitten kävi, että Janne päätti täyttää hakemuksen ja tulimme molemmat valituiksi Galwayn yliopistoon.

Kun Jyväskylän yliopisto oli valinnut meidät Erasmus-opiskelijoiksi Galwayn yliopistoon aloimme täyttää Galwayn yliopiston hakupapereita. Hakupaperi oli lähinnä muodollisuus, mutta se tuli lähettää ajoissa yliopistoon. Hakulomakkeeseen täytettiin alustava opiskelusuunnitelma sekä siihen tarvittiin passikuva, jota käytetään opiskelijakorttiimme. Hakulomake lähettettiin kirjeellä, jonka jälkeen aloimme odottaa Galwayn yliopiston vahvistusviestiä hakemuksiemme saapumisesta. Lopullinen vahvistus pääsystämme yliopistoon tuli marraskuun alussa, mutta tätä ennen olimme jo täyttäneen Learning agreement-lomakkeet ja saaneet kommentteja valitsimiimme opintoihin sekä Jyväskylän Erasmuskoordinaattorilta sekä Galwayn yliopiston vastaavalta koordinaattorilta. Galwayn yliopiston koordinaattori pyysi joitain kursseja varten meiltä lisäkommentteja ja varmistusta aikaisemmasta osaamisestamme etenkin niiltä kursseilta, jotka eivät kuuluneet "Science"-tiedekuntaan. Minä (Venla) valitsin mm. zoologian, sosiologian, mikrobiologian ja kemian kursseja. Janne valitsi maantieteen ja kasvitieteen kursseja.

Asuntoa aloimme miettiä tarkemmin vasta kun olimme saaneet vahvistuksen Galwayn yliopistolta, että olemme saaneet hyväksymispäätöksen. Alkuperäinen suunnitelmamme oli että varaamme hostellin ensimmäiseksi viikoksi ja etsimme asuntoa paikanpäällä. Tämä suunnitelma kuitenkin muuttui joululomalla, mistä kerromme seuraavassa blogitekstissä. Yleisesti vuokrataso Galwayssa näytti olevan korkea ja jaetuista asunnoista joutuu maksamaan 350-450 euroa. Olimme myös kuulleet, että asuntojen taso voi vaihdella hyvinkin paljon ja huijauksia esiintyy. Näistä syistä asunto kannattaa aina ensin käydä tarkastamassa ennen takuuvuokran maksamista tai vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Teimme molemmat ennen vaihtoa kielitasotestin, joka kuului Erasmus-ohjelmaan. Minulla (Venlalla) testi meni sen verran hyvin, etten stressaillut kielivalmentautumisesta erityisemmin. Janne teki kielitasotestin jälkeen muutamia tehtäviä nettikurssilla. Mutta parhaiten kielitaito varmasti kehittyy vaihdossa paikan päällä kun englantia pääsee käyttämään jatkuvasti arkipäivän elämässä.

Lentoliput kannattaa varata ajoissa, jos haluaa päästä halvalla. Norwegian tarjoaa ehkä halvimmat liput Irlantiin. Toki myös muita lentoyhtiöitä kannattaa tarkkailla. Tammikuun alussa liput voivat olla kalliita, sillä lomamatkailijoita on paljon liikkeellä. Itse ostimme lentoliput Dubliniin lokakuussa, vaikka virallista vahvistusta Galwayn yliopistosta ei ollut vielä tullutkaan. Liput alkoivat tuossa vaihessa kallistua päivä päivältä merkittävästi. Ajattelimme että jos Galwaysta tuleekin kielteinen päätös, niin lähdemme sinne sitten lomalle :D. Mutta sellaista ei onneksi tapahtunut.

-Venla & Janne

Leave a Reply