Paluu Suomeen

Aika Irlannissa on tullut päätökseensä, joten tässä blogitekstissä käsitellään lyhyesti keskeisimmät menneen viikon tapahtumat Galwayssa, mutta pääpaino tekstissä on keskittyä koko vaihto-opiskelujaksoon. Tässä blogitekstissä nostetaan esiin koko vaihto-opiskeluajan mieleen painuneimpia hetkiä sekä tehdään suuntaa antava arvio vaihto-opiskelujakson kustannuksista Galwayssa.

Kuluneen viikon aikana tunnelmat ovat vaihdelleet Suomeen paluun kovasta odotuksesta haikeuteen jättää Irlanti ja kaikki Galwayssa tapaamamme ihmiset. Opiskeluihin liittyvän stressin päättyminen tenttien loputtua aiheutti ainakin minulle tietynlaista turhautumista. En oikein tiennyt, mitä tehdä vapaa-ajallani varsinkaan kun Venlan täytyi lukea tenttiin vielä torstaihin saakka :D. Venlan lukiessa tenttiin siivosin asuntoamme ja nautin aurinkoisesta kesäsäästä. Venla aloitti kuitenkin vielä minua perusteellisemman siivouksen viimeisen tentin jälkeen. Kuluneen viikon aikana lämpötilat liikkuivat 15 ja 20 asteen välillä ja jäätelöä tuli syötyä joka päivä auringonpaisteessa. Irlanti halusi selvästikin jättää aurinkoisen muiston itsestään mieliimme.


Parhaimmat hetket menneellä viikolla sijoittuivat keskiviikko- ja torstai-iltoihin, sillä silloin pystyimme rentoutumaan kummatkin. Keskiviikkona vietimme viimeisen yhteisen illan kämppisten kesken asunnossamme. Ruokailimme ja joimme viiniä. Jokainen teki tuttuun tapaan jotain ruokaa, mutta nyt tarkoitus oli tehdä pienempiä naposteltavia, eikä varsinaista pääruokaa. Valmistimme Venlan kanssa omenapiirakkaa ja karjalanpiirakoita. Rebecca teki todella hyvää jälkiruokaa, joka koostui jäätelöstä, marjoista, suklaasta, kekseistä ja kinuskin makuisesta kastikkeesta. Sissel vastasi suolasista naposteltavista. Meillä oli paljon nachoja, sipsejä, pähkinöitä, mansikoita ja viinirypäleitä. Torstaina kävimme kämppisten kesken Galwayn keskustassa shoppailemassa sekä päivällisellä. Lisäksi kävin illalla Sisselin ja Rebecan kanssa vaihto-opiskelijoiden illanistujaisissa, jossa hyvästelin koko porukan. Tietynlaista haikeutta oli ilmassa.

Viimeinen kämppisilta.
Nyt sitten niihin vaihto-opiskelujaksosta jääneisiin muistoihin. Ensin voisi miettiä itse opiskelukaupunkia. Galwayn kaupunki oli iloisia ihmisiä täynnä niin keskellä arkea kuin viikonloppuisin ja säästä riippumatta. Galwayn kaduilla oli aina paljon ihmisiä ja esiintyjiä. Pubeissakin oli päivästä riippumatta runsaasti ihmisiä ja ne olivat suorastaan täysiä aina kun niissä seurattiin urheilua. Pubit olivat selkeästi ihmisten olohuoneita työpäivien päätteeksi.

Yliopistosta jäi mieleen sen puutarhamainen kampusalue ja ylioppilaskunnan rakennus, josta sai tilata hyvän ruuan lisäksi erilaisia virvokkeita lähes ympäri vuorokauden. Iltaa kohden paikka muuttui eloisaksi pubiksi. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Ilokivi-ravintolasta saa samaan tapaan ruokaa, mutta se ei ole samanlainen opiskelijoiden olohuone kuin mitä kyseinen rakennus on. Vaikka kaupunki ja kampusalue olivat eloisia ja viihtyisiä, ei vaihto-opiskelijoiden ryhmäyttämiseen oltu panostettu kauheasti. Vaihto-opiskelujakson alussa meille vaihto-opiskelijoille vain kerrottiin, että on olemassa paljon erilaisia yhteisöjä (Societies) ja urheilukerhoja (Clubs), joiden toimintaan kannattaa osallistua. Vaihto-opiskelu Galwayssa siis edellytti suurta oma-aloitteisuutta, jos halusi tutustua ihmisiin. Tapahtumiin osallistuminen ei ollut yhtä helppoa kuin ainejärjestön tapahtumiin osallistuminen Jyväskylän yliopistossa, jossa mennään ja tehdään asioita yhdessä isolla porukalla. Onnistuimme kuitenkin tutustumaan ihmisiin kohtuullisen hyvin erityisesti yliopiston luomuviljelyjärjestön tapahtumiin osallistumalla. Pelkällä luennoilla istumisella ei Galwayssa uusia tuttavuuksia kovinkaan helposti saa, sillä ihmiset ovat suomalaisten tapaan hiljaisia ja heillä on tapana jättää se yhden penkin hajurako vierustoveriinsa. Yhteisöjen tapahtumiin osallistumisen lisäksi sosiaaliset kämppiksemme, jotka kiskoivat meidät mukaansa erilaisiin illanviettoihin, auttoivat uusiin ihmisiin tutustumisessa.

Kivoina muistoina vaihto-opiskelujaksolta voisi mainita Cork -kaupungissa vierailun sekä Belfastin reissun, joissa molemmissa vierailtiin vaihto-opiskelijoista koostuvalla porukalla. Mieleenpainuvimpiin reissuihin sisältyi myös merileväretki Connemaraan. Sillä reissulla oli ilmassa samanlaista yhteishenkeä kuin erilaisilla Syrinxin tai Otsonin retkillä. Tuo retki oli anoa retki, jossa pääsi juttelemaan myös kotoperäisten irlantilaisten opiskelijoiden kanssa, kun muilla retkillä oli vain vaihto-opiskelijoita. Merileväretkellä pääsi samalla eroon ennakkoluulosta merileviä kohtaan. Tietenkin myös minun ja Venlan kahdestaan tekemät retket (Lontoo ja Dublin) olivat mahtavia ja niistä jäi hyviä muistoja. Vaihto-opiskelujaksoon toivat sisältöä myös vieraamme (Jyväskylän yliopiston opiskelukaverit Juha, Sami ja Laura), minun vanhemmat sekä Venlan äiti ja isovanhemmat. Vieraiden kanssa retkeiltiin ja kierrettiin pubeja.

Nyt sitten niihin talouspuolen asioihin seuraavia Galwayhin tulevia vaihto-opiskelijoita ajatellen. Asuminen Galwayssa on tosiaan kallista, meillä neljälle henkilölle jaetussa asunnossa vuokra oli 400 euroa kuukaudessa henkilöä kohden ja siihen vielä sitten sähkölasku päälle joka toinen kuukausi. Kuukaudessa asumiseen meni siis noin 460 euroa rahaa. Jos asuntoomme haluaisi tulla vuokralle jatkossa ja asunnossa asuisi kolme henkilöä kuten tavallisesti, vuokra olisi 526 euroa kuukautta kohden plus se sähkö noin 60 euroa kuukaudessa. Tuolloin asuminen kyseisessä asunnossa maksaisi noin 586 euroa kuukautta kohden. Galwaysta voi kyllä löytää edullisempiakin asuntoja vaihtelevilla ehdoilla, mutta hintahaarukka liikkuu välillä 350-800 e. Galwayssa asuntojen omistussuhde on vinoutunut. Vain murto-osa kaupungin asukkaista omistaa kaikki asunnot, joten hinnat ovat korkeahkoja. Seuraavaksi voisi pohtia muita menoja asumisen ohella. Jos syö aamupalan ja kaksi kertaa päivässä lämpimän ruuan, jotka valmistaa kotona, niin ruokaan menee kuukaudessa rahaa 120-130 euroa kahdelta henkilöltä, eli enintään 65 euroa kuukaudessa henkilöä kohti. Kannattaa hyödyntää kauppojen henkilöasiakasedut eli hommata Tescon klubikortti sekä tehdä suuria kertaostoksia Dunnes Storessa. Tescossa asioidessa saa 1 pisteen 1 käytettyä euroa kohtaan. Kun olet kerännyt 150 pistettä, saat 2 euron etusetelin käytettäväksi myymälään. Kun Dunnesista ostaa 25 euron kertaostoksen, saa 5 euron etusetelin seuraavalle ostoskerralle. Jos Dunnesista ostaa 50 euron kertaostoksen, saa 10 euron etusetelin seuraavalle ostokerralle. Me tajusimme Venlan kanssa tämän Dunnesin edun liian myöhään, emmekä ehtineet hyödyntämään sitä. Jos on iso pakastin käytössä, niin isot kertaostokset Dunnesissa auttavat säästämään rahaa vaihdossa. Lidlin supertarjoukset lauantaisin ovat myös oiva tapa ostaa ruokaa edullisesti täällä.

Sitten mennään ulkona juomiseen ja syömiseen sekä retkiin. Pubeissa oluet (Pint = 0,568) maksoivat 3,9-5,0 euroa, joten ulkona virvokkeiden nauttiminen on hieman Suomen hintatasoa edullisempaa. Oluella Irlannissa tulee varmasti käytyä paikallisen tavan mukaan useammin kuin Suomessa, joten pubeihin. Yhden ruokalajin illallinen vaihtelee useissa ravintoloissa 10-15 euron välillä. Tällaisen hintatason ravintoloita ovat mm. The Cellar, The Dail bar, The Kings head. Pizza on Irlannissa kalliimpaa kuin Suomessa, siitä saa maksaa 8-14 euroa. Halvin ja hyvä pizza löytyy The Dough Bros -nimisestä pizzeriasta. Todella hyvää pizzaa saa myös Papa John’s Pizza -ravintolasta. Opiskelijan kukkarolle suotuisana ruokapaikkana voisi mainita Boojum Mexican Burrito Barin, jossa burritot maksavat 6-7 euroa. Myös Tuco’s Taqueria tarjoaa opiskelijoille 6-7 eurolla burrittoja ja hintaan sisältyy myös limu. Galwayn kaupungista erilaisiin nähtävyyksiin suuntautuvat retket maksavat opiskelijalta noin 20 euroa. Meillä kului karkean arvion mukaan kuukaudessa rahaa Irlannissa noin 700-800 euroa.


Suurin hyöty vaihdosta oli ainakin itselle se, että varmuus puhua englantia lisääntyi. Ilmeisesti myös englannin kielioppitaidot ja kuulon ymmärtämiseni taidot paranivat, sillä Erasmus -vaihdon pääteeksi tekemän kielitestin arvosana parani huimasti osaltani.

Viimeinen kerta bussilla asuntomme ohitse.
Kiitos kaikille teille, jotka jaksoitte seurata elämäämme Irlannissa. Nyt on palattu arkeen :D.

-Janne

Leave a Reply